Introduksi Pengajian Tahfiz & Sains Rendah [7 – 12 tahun]

Di bawah adalah artikel mengenai Introduksi Pengajian Tahfiz & Sains Rendah yang dikelolakan oleh pengasas Akademi Darul Huffaz International Tahfiz & Science Academy Malaysia.

INTRODUKSI
Alhamdulillah Segala Puji Bagi Allah, Pengajian Tahfiz & Sains Rendah Akademi Darul Huffaz adalah sebuah program yang diinspirasikan oleh saya, Sheikh Lokman Shazly Al-Hafiz Bin Dato Seri Azlanii Zaharin, direka cipta sesuai untuk kanak-kanak lelaki & perempuan yang berusia 7 tahun hingga 12 tahun sama ada warganegara Malaysia ataupun tidak.
Kaedah Program Pengajian  Tahfiz & Sains Rendah ini amat kurang kedapatannya di Malaysia. Kalau yang sudah adapun adalah untuk program pengajian tahfiz & sains menengah. Saya terpanggil untuk memberi huraian sedalam mungkin, kerana saya tahu ibubapa & penjaga amat memerlukan maklumat ini untuk membuat penialaian terhadap halatuju anak mereka yang tercinta. Saya harap sedikit penulisan saya ini dapat mengupas persoalan yang timbul di dalam hati para pembaca.

KAEDAH SAINTIFIK
Kaedah saintifik telah membuktikan bahawa kanak-kanak lebih cepat & kuat menguasai kuasa penghafazan berbanding dengan orang dewasa sebaliknya kuasa pemahaman lebih cepat & kuat dikuasai oleh orang dewasa.
Kesimpulannya, makin berusia, makin lemah kuasa hafazan tetapi makin kuat kuasa pemahaman. Kaedah ini telah difahami umum, cuma dimanakah fungsi kekuasaan penghafazan ini akan disalurkan, terpulanglah kepada ibubapa & penjaga.

SEJARAH
Sejarah telah membuktikan ramai kanak-kanak di zaman sahabat Nabi s.a.w, tabi’in dan taba’ tabi’in telah berjaya menghafaz Al-Quran di zaman kecil mereka. Antara yang masyhur ialah Imam Besar Mazhab kita, Imam Syafei ‘rahmatullahi alaih’, beliau sendiri menamatkan hafazan 30 juzu’ Al-Qurannya pada usianya masih kecil iaitu 7 tahun. Dengan sokongan padu ibubapa & penjaga serta para guru, perkara yang sama tidak mustahil untuk berlaku pada masa kita ini.

MASA KINI
Mungkin pelbagai jawapan & alasan akan diutarakan untuk membahaskan bahawa peristiwa di atas tidak mungkin berlaku sekarang kerana keadaan & zaman berbeza, hati orang-orang dulu lebih bersih dan taqwa. Mungkin betul kerana keadaan sekarang maksiat lebih berleluasa. Tetapi kalau diperhatikan sejarah, ada kekejaman yang pernah berlaku di zaman dulu yang sangat dahsyat yang tak pernah berlaku di zaman kita, sebaliknya tak mustahil ada kebaikan-kebaikan zaman sekarang boleh berlaku yang tak pernah zaman dahulu kecapi.

FAKTA AL-QURAN
Dalam satu petikan ayat Quran, ‘Sesungguhnya Kami (Allah) telah memudahkan Al-Quran untuk dihafal, adalah sesiapa yang ingin menghafalnya?’. Ini menunjukkan mukjizat Al-Quran bahawa ia adalah sebuah kitab yang besar namun jika mahu dihafal adalah mungkin bahkan dipermudahkan oleh Allah kepada mereka yang benar-benar ingin menghafalnya. Tak kira zaman dahulu atau sekarang, kenyataan Allah adalah sebuah fakta yang tidak akan berubah dan sesuai untuk dulu & kini

FAKTA KINI – TAMAT HAFAZAN 30 JUZU’ KETIKA BERUMUR 8 TAHUN
Saya telah dijodohkan dengan seorang isteri kelahiran Amerika Syarikat yang keenam-enam adik beradiknya adalah huffaz Al-Quran walhal bapanya adalah bekas pensyarah universiti tempatan dan sendiri bukanlah hafiz Al-Quran. Apa yang menariknya, saya mengenali abang-abang lelakinya sejak muda dahulu sekian lama di institusi pengajian yang sama, sebelum berkahwin lagi. Kedua-dua adik beradik lelaki ini telah dihantar oleh bapa mereka di Negara Bangladesh ketika masih kecil lagi ketika berusia 7 & 8 tahun. Abang sulung berjaya menamatkan hafazannya dalam tempoh 18 bulan tetapi adiknya berjaya menamatkan hafazan dalam tempoh 9 bulan sahaja.

Alhamdulillah kini hafazan mereka tetap tegar dalam ingatan, bukan setakat itu sahaja, mereka terus mendalami pengajian ilmiah Al-Quran sehingga penguasaan mereka di dalam Tafsir  & Hadith amat baik sekali. Adik kedua juga pernah mendapat Johan Tahfiz Daerah tetapi tidak dapat diutarakan ke negeri kerana masaalah peringkat umur. Pada Ramadhan yang terkini, beliau (adik yang kedua) telah dijemput menjadi Imam Terawih di Masjid Al-Ehsan, sebuah masjid utama di Subang Jaya dan telah diberi bayaran yang begitu lumayan (RM13,000). Beliau adalah tauladan saya dan saya amat bersyukur terpilih menjadi ahli keluarganya juga.

MENGAPA TAHFIZ & SAINS RENDAH, TIDAK TAHFIZ SAHAJA?
Tentu timbul persoalan di sini, setelah membaca bab di atas, tentang kehebatan abang ipar saya,  tentulah tahfiz sahaja di zaman kecil ini lebih sesuai daripada digabungkan dengan akademik sains rendah, jadi mengapa saya menggabungkan tahfiz & sains?

Di Akademi Darul Huffaz, ibubapa dibenarkan mempunyai pilihan sendiri sama ada untuk memberikan anaknya pendidikan tahfiz sahaja atau bersama akademik sains.

Dalam konteks perbezaan: [pendidikan tahfiz sahaja] dengan [pendidikan integrasi tahfiz & sains rendah], boleh diperhatikan dalam huraian di bawah;

TAHFIZ TRADISI
1. Jika hanya pendidikan tahfiz sahaja diberikan, Pakej Pengajian Intensif Tahfiz akan diberi pilihan sama ada pakej SMA: 10 jam, 4 sesi harian Isnin hingga Sabtu (anggaran 260 jam sebulan – khas untuk tahfiz sahaja) atau pakej SMB: 7.5jam 3 sesi harian Isnin hingga Sabtu (anggaran 200 jam sebulan – khas untuk tahfiz sahaja).

Pelajar ini jika;
Kategori A boleh menamatkan dalam tempoh 1 hingga 1.5 tahun
Kategori B boleh menamatkan dalam tempoh 1.5 hingga 3 tahun
Kategori C boleh menamatkan dalam tempoh 3 hingga 6 tahun
Kategori D boleh menamatkan dalam tempoh….belum tentu… kerana usaha menjadi buntu kerana merasakan anak ini tidak berkemampuan lagi, maka alternatif kedua akan di ambil iaitu memberhentikan dia untuk pergi ke jurusan / pengajian lain.

Maklumat di atas menunjukkan kita tak boleh menjamin bila dia akan tamat hafazannya, adakah setahun? 2 tahun? atau mungkin lebih 3 tahun yang mana akan menyebabkan dia ketinggalan akademik untuk tempoh-tempoh tersebut. Katakanlah si anak ini mindanya amat baik sehingga dapat menamatkan hafazannya hanya dalam tempoh setahun, dia tetap ketinggalan akademik setahun namun tidak mustahil dia boleh mengejarnya tetapi sudah tentu sukar baginya untuk masuk kelas darjah satu ketika umurnya 8 atau 9 atau 10 tahun, yang mungkin ialah dia perlu belajar secara persendirian untuk mengejar silibus yang ketinggalan yang mana bagi saya ia tidak sukar, cuma tidak ada dalam suasana kelas pengajian kerana dia belajar sendiri-sendiri, kaedah ini harus difahami ibubapa terlebih dahulu sebelum membuat keputusan.

1.1 Faktor berada di dalam kategori A/B/C/D juga dipengaruhi besar oleh 1.1.1) sikap peribadinya; [rajin sangat]  / [rajin sangat  + malas sikit] / [rajin = malas] /[rajin sikit + malas banyak] /[malas sangat].
dan
1.1.2) Suasana persekelilingannya; Disiplin ibubapa / sokongan & dorongan ibubapa / kekuatan menilai pengaruh kawan yang baik & tak baik / Komitmen guru / suasana persekitaran kelas & rumah

Bagi pandangan saya, sama ada dia di kategori A/B/C/D, saya percaya ibubapa sudah bagi yang terbaik yang mereka ada maka pasti semuanya baik. Kita hanya perlu restu dengan kurniaan Ilahi seadanya yang Allah berikan kepada kita.

TAHFIZ & SAINS RENDAH [7 – 12 Tahun]
2. Jika pendidikan tahfiz & sains diberikan, Pakej Pengajian Intensif Tahfiz juga akan diberi pilihan sama ada pakej SMA: 10 jam (3 jam akademik & 7 jam tahfiz), 4 sesi harian Isnin hingga Sabtu (anggaran 260 jam sebulan; 80 jam akademik & 180 jam untuk tahfiz) atau pakej SMB: 7.5jam (3 jam akademik & 4.5 jam tahfiz) 3 sesi harian Isnin hingga Sabtu (anggaran 200 jam sebulan; 80 jam akademik & 120 jam untuk tahfiz).

Pelajar ini jika;
Kategori A boleh menamatkan dalam tempoh 3 hingga 4 tahun
Kategori B boleh menamatkan dalam tempoh 5 hingga 6 tahun
Kategori C boleh menamatkan dalam tempoh 7 hingga 9 tahun
Kategori D boleh menamatkan dalam tempoh 10 hingga 14 tahun

Tempohnya panjang tetapi stabil dan bervisi, pelajar ini tidak khuatir yang dia akan ketinggalan akademik kerana tahun-tahun akademik tetap akan naik macam biasa. Kalau kita hitungkan bermula dari darjah satu, bermakna dalam kategori A, dia akan tamat ketika darjah 4. Dalam kategori B, dia akan tamat ketika darjah 6. Dalam kategori C, dia akan tamat ketika tingkatan 3. Dalam kategori D, dia akan tamat ketika tingkatan 5 atau Diploma tahun 3

Dengan menjadikan Program Pengajian Tahfiz & Sains Rendah sebagai pilihan, sebarang perubahan yang tidak diingini berlaku, ibubapa sudahpun ada ‘back-up’ yang kuat. Contohnya, apabila anak sudah menjangkau darjah 6, melihatkan tiada pencapaian yang baik, ibubapa mungkin ingin mengubah haluan anaknya untuk akademik semata-mata, anaknya masih ada UPSR untuk ke sekolah yang lain walaupun mungkin keputusan UPSRnya lemah. Ataupun anaknya dalam kategori A & B juga, jika ibubapa mahu melanjutkan pengajian anaknya ke sekolah yang sepenuhnya akademik, anaknya sudahpun mempunyai bekalan tahfiz dalam hati mereka, mereka akan terus berjaya di mana bidang juga yang dia ceburi!

PILIHAN PAKEJ UNTUK PENGAJIAN TAHFIZ & SAINS RENDAH
1.SM-A Berasrama (hanya untuk 10 tahun ke atas)
2.SM-A Berulang: 7.30am – 10.00pm
3.SM-B Berulang: 7.30am – 5.30pm
Akademi Darul Huffaz menawarkan 3 pilihan pakej kepada ibubapa, yang mana yang paling sesuai untuk anak mereka dan mereka sendiri. Ada beberapa faktor yang akan mempengaruhi ibubapa dalam membuat keputusan  untuk anak mereka. Antaranya; masa / lokasi tempat tinggal & tempat kerja / jadual bekerja /kewangan / umur anak dsb. Kami harap dengan 3 pakej berlainan yang ditawarkan dapat disesuaikan oleh ibubapa demi memastikan anak mereka boleh belajar dengan baik.

Untuk pakej SMA Berasrama terutama di bawah 10 tahun, saya amat menekankan kepada ibubapa supaya kerap menziarahi anak, kalau boleh setiap hari di waktu rehat mereka dan saya dapati ada ibubapa yang komited sedemikian, saya dapati anak itu sentiasa mendapat perhatian ibubapa walaupun tinggal di asrama. Sebenarnya antara faktor ibubapa meletakkan anak di asrama mempunyai sebab-sebab yang tersendiri, bukan kerana mereka tidak sayangkan anak dan bukan kerana mereka tidak bertanggungjawab, bahkan saya boleh katakan secara positif mereka berkorban demi anak dengan meletakkan anak mereka di asrama demi memastikan waktu anak mereka terjaga  semaksima mungkin untuk tahfiz & akademik, dan mereka juga boleh menumpukan kerjaya mereka dengan lebih fokus.

Untuk pakej SM-A Berulang 7.30am – 10.00pm, pelajar akan berulang harian datang pagi balik malam, atau yang berhampiran, mereka balik petang 5.30pm dan datang balik 7.30pm untuk sesi malam. Dengan ini mereka dapat masa yang termaksima iaitu 10 jam harian untuk pengajian.

Sementara pakej SM-B 7.30am – 5.30pm adalah pilihan utama ibu bapa untuk anak-anak. Inipun sudah lama dari awal pagi hingga lewat petang. Ia juga sesuai untuk ibubapa yang bekerja kerana sesuai menghantar sambil nak ke pejabat dan mengambil ketika pulang dari pejabat. Cuma untuk pakej ini, kami amat mengharap kerjasama ibubapa untuk memantau anak-anak di waktu malam supaya meluangkan masa untuk menghafal hafalan baru sehingga ingat untuk diperdengarkan esok pagi kepada guru tahfiz. Ini mustahak kerana jika tidak, mereka terpaksa mula menghafal pada waktu pagi ketika masuk kelas, dalam pada itu, banyak waktu mereka telah terbuang. Ada juga anak-anak yang mula menghafal selepas subuh hingga sampai ke pintu sekolah sambil perdengarkan bacaan kepada ibubapa mereka dalam kereta kerana malam hari mereka sudah letih & tidur awal dan ini juga amalan yang amat bagus

PIAWAIAN HAFAZAN TAHUN 1 HINGGA TINGKATAN 5 UNTUK PELAJAR JURUSAN TAHFIZ & SAINS ADH
Amat beruntunglah bagi ibubapa yang menghantar anak-anak mereka pada umur seawal 7 tahun untuk belajar di Akademi Darul Huffaz
Di bawah adalah piawaian hafazan yang digariskan oleh ADH yang minima dan santai tanpa sebarang tekanan disamping belajar akademik sains dan penguasaan bahasa arab

(Fakta: 1 mukasurat Al-Quran mempunyai 15 baris, 1 juz Al-Quran mempunyai 20 mukasurat)
Tahun 1: Hafazan 1 baris sehari = Setahun 1 juz (Jumlah juz terkini dihafaz: 1 juz)
Tahun 2: Hafazan 2 baris sehari = Setahun 2 juz (Jumlah juz terkini dihafaz: 3 juz)
Tahun 3: Hafazan 3 baris sehari = Setahun 3 juz (Jumlah juz terkini dihafaz: 6 juz)
Tahun 4: Hafazan 5 baris sehari = Setahun 4 juz (Jumlah juz terkini dihafaz: 10 juz)
Tahun 5: Hafazan 5 baris sehari = Setahun 4 juz (Jumlah juz terkini dihafaz: 14 juz)
Tahun 6: Hafazan 5 baris sehari = Setahun 4 juz (Jumlah juz terkini dihafaz: 18 juz)
Tingkatan 1: Hafazan 5 baris sehari = Setahun 4 juz (Jumlah juz terkini dihafaz: 22 juz)
Tingkatan 2: Hafazan 5 baris sehari = Setahun 4 juz (Jumlah juz terkini dihafaz: 26 juz)
Tingkatan 3: Hafazan 5 baris sehari = Setahun 4 juz (Jumlah juz terkini dihafaz: 30 juz)
Tingkatan 4: Pemantapan 30juz
Tingkatan 5: Pemantapan 30juz

Piawaian di atas disusun rapi bersesuaian dengan kemampuan pelajar. Jika dikira proses tahfiz dengan piawaian di atas memakan masa 9 tahun untuk tamat hafazan peringkat 1 sebanyak 30 juz Al-Quran namun harus diberi pertimbangan berat tentang penjagaan hafazan juz-juz yang sudah dihafaz. Masaalah besar yang kerap kali dihadapi ialah kegagalan terhadap menjaga hafazan yang lampau. Dengan pengambilan sabaq/hafazan yang sedikit mampu membuatkan pelajar dapat memberi tumpuan yang seimbang kepada hafazan yang lampau dengan lebih mantap.

Kesimpulan jumlah bacaan harian boleh dikira 1 juz = 30 minit, Maka 5 jam yang diperuntukkan untuk tahfiz mampu menghasilkan 10 juz jumlah bacaan harian atau sederhananya 6-8juz jumlah bacaan harian.
Seperti pepatah arab berbunyi “Satu amalan Istiqamah(Constance) lebih baik dari 1000 amalan Karamah(yang hebat)” Itulah yang dipertekankan di sini.

SUBJEK AKADEMIK
Dalam sistem pengajian Tahfiz & Sains ADH, penekanan yang diberi kepada akademik harian adalah seperti berikut;
1. Kelas Rasmi (Tutor) & Subjek yang diajar
2. Kelas Persediaan (Preparation & Homework)

1.1 Kelas Rasmi ialah kelas yang dihadiri oleh guru-guru akademik tertakluk kepada jadual waktu akademik yang telah disusun dari Isnin hingga Jumaat.
1.2 Waktu yang diperuntukkan untuk kelas rasmi harian selama 2.5 jam
1.3 Jangkawaktu setiap subjek hanyalah 30 minit, jadi setiap hari terdapat 5 subjek untuk memenuhi 2.5 jam atau 25 waktu subjek selama 5  hari setiap minggu
1.4 Subjek-subjek Rendah yang diajar ialah Bahasa Malaysia 1, Bahasa Malaysia 2, Bahasa Inggeris, Matematik, Sains, Tajwid, Pendidikan Islam, Pendidikan Seni, Pendidikan Jasmani, Bahasa Arab & Jawi

2.1 Kelas Persediaan ialah kelas yang dihadiri pelajar tanpa guru, ini adalah masa untuk pelajar-pelajar berbincang semula topik-topik yang dibentangkan oleh guru di waktu kelas rasmi atau masa untuk pelajar melakukan kerja rumah yang diberi oleh guru kelas.
2.2 Masa Kelas Persediaan ini ialah pada pukul 4.45pm hingga 5.30pm dan 9.15pm hingga 10.00pm. Pelajar yang pulang ke rumah pada 5.30pm diminta mendisiplinkan diri pada waktu malam di rumah masing-masing di bawah pemantauan ibubapa
7.30pm hingga 7.45pm Solat Maghrib,
7.45pm hingga 9.00pm Kelas Tahfiz,
9.00pm hingga 9.15pm Solat Isyak,
9.15pm hingga 10.00pm Kelas Persediaan untuk akademik.

Wallahua’lam
BEZA PENGAJIAN TAHFIZ DGN PENGAJIAN SEKOLAH AGAMA (to be continued)

158 Comments

 • ROSLAILIE BINTI RAMLI Posted October 10, 2012 10:46 am

  salam. saya sangat berminat untuk menghantar 2 orang anak saya yang akan memasuki persekolahan pada 2015 dan 2016. insya allah, ini adalah pilihan saya yang tepat untuk anak-anak saya.

  • admin Posted October 11, 2012 11:18 pm

   Amin, mudah-mudahan termakbul cita-cita puan.

 • siti masiah Posted October 13, 2012 8:55 pm

  salam. anak sya berumur 11 tahun perempuan ingin menyambung hafazan al-quran (sudah 5juzuk hafaz)dan berhasrat utk tinggal di asrama .mohon pejelasan.
  tel 019-6546363

  • admin Posted October 15, 2012 8:26 pm

   Salam puan, ya kami ada sediakan asrama utk pelajar perempuan, sila hubungi puan sharifah, pengetua di HQ Kajang 0133748000.

   Sheikh Lokman

 • annuar b che saad Posted October 23, 2012 6:49 pm

  salam..saya ada 2 org anak sedang mencari sekolah yg sesuai,lelaki 11thn sdg buat tahfiz 14 jzk dan perempuan 6 thn 2013, ada asas hafazan…nak yg terbaik, cadangan tuan.

  • admin Posted November 28, 2012 3:00 pm

   Saaya cadangkan ke akademi kami ttp bergantung kpd bbrp faktor; kewangan & jarak. Yang lelaki 14 thn ni , tuan nakkan tahfiz sepenuhnya atau bersama akademik? Tuan tinggal di mana? Sila hubungi Puan Sharifah , Pengetua utk maklumat lbh lanjut 0133748000

 • nurul hidayah jusoh Posted October 30, 2012 9:35 am

  slm.boleh ke anak saya berumur 6 tahun masuk primary school-tahfiz and science?

 • SHAMSHUL BAHARI Posted November 9, 2012 9:28 pm

  Salam, apakah pelajar -pelajar yang tidak ada asas pengajian tahfiz layakuntukmasuk.adakahpencapaian pelajar diambil kira

  • admin Posted November 28, 2012 2:50 pm

   Ya, kami menerima pelajar yg tiada asas, sudah tentu pencapaiannya perlahan. Namun kami berharap dia dapat berusaha dgn lebih tekun.

   • Umu abqariah Posted November 19, 2017 10:29 am

    Assalamualaikum.
    Sy amat berhjt utk hntr anak ke tahfiz. Tetapi sy nk tahu tentang byrnnya… Ank sy perempuan umur 12 thn 2018

 • huraizah Posted November 18, 2012 2:37 am

  salam,d ADH ada student yg berumur 7@8 thn dtg dr luar lembah kelang-tinggal d asrama?tq

  • admin Posted November 28, 2012 2:43 pm

   Setakat ini belum ada. Kemudahan boleh dipertimbangkan kerana bawah 10 thn perlu penelitian lebih.

 • Irvan Dahlan Posted November 19, 2012 10:23 am

  salam,
  saya berasal dari acheh (indonesia), (pensyarah di USM, penang). nak tanya;
  – akademi darul huffaz ni ada cawangan kat kedah atau penang?
  – orang asing seperti kami, boleh kah saya mengantar anak perempuan saya untuk utk menyambung hafazan al-quran

  • admin Posted November 28, 2012 2:42 pm

   ADH tiada cawangan di Penang & Kedah, yang terdekat di IPoh dan ia cuma utk separuh masa shj, walau mcmn pun kami boleh menerima utk asrama penuh di ADH HQ Kajang bg pelajar perempuan. Asrama perempuan hanya disediakan di HQ Kajang. Salam.

 • Pn Zam Posted November 23, 2012 5:39 pm

  As Salam, saya berniat dan berminat untuk menghantar anak lelaki kedua saya yg berumur 9thn pd 2013 dan anak bongsu perempuan saya yg berumur 5thn pd 2013. Utk makluman Ustaz kami tinggal di Taman Puncak Jalil. Sgt berbesar hati sekiranya ustaz dapat memaklum balas pada saya tentang cawangan ADH yg terdekat dgn kediaman kami dan maklumat lanjut yuran bulanan & tahunan utk kedua2 mereka. Insyallah. 019-3493990

  • admin Posted November 28, 2012 2:39 pm

   Cawangan terdekat ADH dgn Puncak Jalil sama ada Putrajaya P15 atau HQ Kajang. Ttg yuran , kami ada pakej2 berlainan, sila hubungi Puan Sharifah , Pengetua 0133748000 atau terus ke pejabat HQ di waktu pejabat utk maklumat lebih detail.
   Salam

  • admin Posted December 6, 2012 8:07 pm

   MasyaAllah, besarnya impian anda. caw kami yg terdekat hanyalah HQ Putra Kajang terus masuk plus highway 15min shj. Dtglah ke pejabat HQ kami utk berbincang lbh lanjut.

 • Ramlah Posted November 24, 2012 9:37 am

  Assalam, saya bercadang nak hantar anak untuk tahun2013, anak saya lelaki, sekarang 7 tahun, saya bercadang menghantar utk darjah2(2013-kerana baru jumpa sekolah ini).
  *anak saya belajar di Sekolah Islam Aman, KOta Bharu, Kelantan. mendapat 12A utk matapelajaran akhir tahun. saya bekerja di Arab Saudi. saya sangat berhajat untuk menghantar anak saya belajar di sekolah ini dan meletakkan dia di asrama. namun saya ragu2 sebab hanya untuk berumur 10 tahun keatas sahaja di terima. bolehkah anak saya di terima masuk ke asrama dengan sebab2 khas.
  saya amat berharap agar permohonan saya di beri perhatian. jika dapat saya akan pulang ke malaysia dan akan buat urusan di bulan december 2012. sekian dan berharap.

  • admin Posted November 28, 2012 2:37 pm

   Sila hubungi terus Puan Sharifah, Pengetua HQ 0133748000 utk susulan sesi temuduga. Sebarang pertanyaan boleh terus hubungi belia. Untuk 10 tahun boleh diterima tetapi dgn syarat2 tertentu dan persetujuan bersama ibubapa & guru.

  • admin Posted December 6, 2012 8:01 pm

   Boleh diterima dgn sebab2 khas. Sila hubungi Puan Sharifah , Pengetua utk sesi temuduga 0133748000

 • Hafiz Posted December 5, 2012 7:30 am

  Assalamualaikum.. saya sungguh berminat untuk menghantar adik sy ke sekolah tahfiz.. tapi adik sy memperolehi keputusan yang tidak bagus pd edisi UPSR baru2 ni.. jujur, adik sy mendapat 3D 2E, semua gagal.. saya ingin sangt menghantar adik sy ke tahfiz.. sy kurang berminat di sekolah menngah biase.. sy takut adik sy akan lebih truk.. adik sy bukan tidak pandai.. dye pandai.. tapi dye agak malas sedikit.. dye seorang perempuan.. tpi adik sy dlm bahagian agama alhamdulilah ok.. semua dye mampu.. tolong ustaz bantu adik saya.. saya betul2 serius dlm hal ni… sy pentingkan masa depan adik sy nnti..

  • admin Posted December 6, 2012 7:58 pm

   Salam Hafiz, sila hubungi Puan Sharifah , Pengetua utk sesi temuduga 0133748000. Mudah2an.

 • Puan Lis Posted December 9, 2012 11:29 am

  Assalamualaikum,

  Apa cadangan Ustaz untuk anak saya. Sya hendak masukkan 2 org abk saya yg berumur 7 tahun – perempuan dan 6 tahun- lelaki. Saya amat tertarik dgn prom ADH _hafazan & akedemik. Boleh ker anak anak saya tinggal di asrama..bukan kerana apa..Saya dan suami tidak tahu untuk mengajar mereka di rumah.Dan package apa yg patut saya ambil utk kedua dua anak saya. 010 8415801

  Harap pihak ustaz boleh membantu. Terima kasih

 • nurul azlin Posted December 18, 2012 1:59 pm

  Salam .Sy tingggal di Gombak . Adakah cawangan gombak juga ada silibus macam ni untuk tahfiz .

  • admin Posted March 6, 2013 10:11 pm

   Di Gombak agak berbeza kerana kami tidak menyediakan Tahfiz & Sains, hanya Tahfiz & tuisyen. Tahfiz & Sains hanya di Putrajaya & Putra Kajang

 • Linda Posted January 10, 2013 1:01 am

  anak saya 9 tahun, saya berminat nak han tar ke ADH, tapi kewangan saya kurang mencukupi. Bolehkah dipertimbangkan?

  • admin Posted March 6, 2013 10:10 pm

   Ya, boleh dipertimbangkan jika syarat2 mencukupi dan lulus temuduga. Sila berurusan di HQ ADH Putra Kajang

 • yop Posted February 19, 2013 8:29 am

  Salam..

  saya ingin mendaftarkan anak perempuan saya yg sekarang berumur 3 tahun pada tahun hadapan di ADH. sejak umur setahun die dah petah bercakap dan sekarang boleh baca alif ba ta..nampak mcm die mudah menghafal dan berminat untuk bersekolah..soalan saya, adakah diterima kanak2 umur 4 tahun belajar di ADH? boleh ke tinggal di asarama?

  • admin Posted March 6, 2013 10:08 pm

   InsyaAllah boleh. Ttg asrama perlu berbincang lebih di HQ.

 • rafidah Posted March 8, 2013 12:07 pm

  Assalamualaikum,

  saya berminat untuk hantar anak saya di ADH,umur anak saya adalah 8 tahun,bagaimana cara untuk memohon,

 • noor hazlin Posted March 26, 2013 3:07 am

  As salam..saya sangat berminat dengan darul huffaz ni..saya tinggal di bandar country home rawang.,ank saya yang sulung 5 thn sekarang tadika di area situ dan setakat ni alhamdulillah tadika tu ok..ada KAFA dan iqra..kalau saya nak hantar anak saya untuk tahfiz sessi weekend boleh ke?

 • zeity Posted April 12, 2013 9:49 am

  Assalam..
  Sy tgal d ampang..2 ank sy berumur 5thn & 7thn pd thn hdpn.
  Dr thn lps lg sy nk hntr ank2 sy di ADH tp mslh jarak jauh.
  Ada x perancangan ADH utk buka caw. Di area kuala lumpur?

  • admin Posted December 10, 2013 2:58 pm

   Sob sob sob sedih bila terkenangkan org KL sgt2 bersungguh dgn ADH. InsyaAllah terdekat di Gombak

 • pn.fazila Posted April 23, 2013 6:13 pm

  saya mempunyai 2 org ank satu lelaki berusia 9thn dan sorang prempuan 10 thun. sangat berhasrt utk meghntar anak ke tahfiz bleh atau tdk ank sye belajr dsana memandangkn kami jauh d melaka

  • admin Posted December 10, 2013 2:56 pm

   Boleh kalau mereka bersedia utk tinggal diasrama.

 • June Posted May 15, 2013 10:24 am

  Assalamualaikum,

  Saya ingin menghantar anak perempuan saya yang berumur 11 tahun pada tahun depan. boleh kah di tempatkan di asrama di sana…bagaimana pula dengan yuran penganjian di sana…anak saya amat bersungguh2 untuk belajar agama dengan lebih mendalam lagi, tapi anak saya belum khatam alquran lagi.

  • admin Posted December 10, 2013 2:55 pm

   Kami terima 11 tahun perempuan. Perlu datang ke pejabat HQ kami di Putra Kajang utk soal yuran.

 • fida Posted May 25, 2013 10:14 pm

  aslmkm,sya mempunyai 7org anak berminat nak hantar anak perempuan saya utk menjadi hafizah,tp kurang berkemampuan,ada ke agensi atau pun bantuanadari mana2pihak.tk

  • admin Posted December 10, 2013 2:54 pm

   Bantuan Allah lah yg terbaik, kalau Allah dah pilih, dia tetap akan sediakan segala jalan ke arah itu. Dalam pada itu teruskan usaha, pasti ada jalannya!

 • Malsha Posted June 17, 2013 1:17 pm

  Assalamualaikum….saya ingin menghantar anak perempuan pada tahun 2014…darjah 1 (package C) tapi tidak kah masa tu terlalu panjang untuk anak kecik…

  • admin Posted December 10, 2013 2:53 pm

   Cuba dulu. Ada anak yg boleh tahan lama, ada yg tidak.

 • Puan Lina Posted July 14, 2013 1:30 pm

  Salams, saya berminat nak hantar anak anak saya ke ADH Putrajaya Presint 15. Masih ada tempat ke? Anak-anak saya berumur 6 tahun (lelaki), 8 tahun (lelaki), 9 tahun (perempuan), 11 tahun (perempuan) dan 13 tahun (perempuan). Semuanya baru balik dari luar negara sejak lahir lagi. Boleh tak mereka ikut program ADH?

  • admin Posted December 10, 2013 2:52 pm

   Mudah2an. Baguslah tu, jinakkan mereka dgn suasana Quran.

  • admin Posted April 16, 2014 2:41 am

   Salam Puan Lina,
   Maafkan saya kerana terlepas pandang persoalan puan.
   InsyaAllah tak terlambat. Sila hubungi admin 0133748000 utk sebarang pertanyaan & pendaftaran. Silalah ziarah HQ kami di Putra Kajang bila ada masa terluang. Di Presint 15/Diplomatik hanyalah cawangan transit kami, pengajian integrasi tahfiz & sains berlansung di HQ. Kenderaan disediakan setiap hari dari P.15 ke HQ kami
   Sila abaikan mesej ini jika puan sudah hubungi kami.

   Ustaz Lokman

 • Dyla Aziz Posted August 11, 2013 9:18 am

  Assalamualaikum. .sya berminat untuk mendaftarkan ank sya ke sekolah ini..boleh sya tahu bagaimana caranya.

  • admin Posted December 10, 2013 2:51 pm

   Hubungi ofis kami 0387404043 atau 0133748000 utk maklumat lanjut. Tak faham juga baru call saya 0193119991

  • admin Posted April 16, 2014 2:43 am

   Salam Puan Dyla,
   Maaf kerana terlepas pandang persoalan puan.
   Puan boleh hubungi terus admin 0133748000 utk sesi temuduga & persoalan kemasukan.

   Ustaz Lokman

 • Nooraziah Azmi Posted August 11, 2013 11:03 am

  Assalamualaikum, saya berminat menghantar anak perempuan saya ke sekolah tuan. Cuma sekarang ini dia berada di sekolah cina dan kami tinggal di alor setar. jadi dengan itu saya merasakan sesuai dimasukkan ke asrama semasa usia beliau tingkatan satu.jika dimasukkan masa muda ini buakn satu halangan kerana ada aliran sains, hanya masalah saya berjumpa anak seminggu sekali atau setiap hari itu adalah mustahil. bagaimana pandangan tuan? kalau diikutkan anak saya bercita cita menjadi doktor dan saya tidak mahu beliau terlepas menjadi hafizah.

  • admin Posted December 10, 2013 2:50 pm

   Lagi awal lagi bagus, didikkan anak menghafaz Quran dirumah.
   Sehari 1 baris setahun dah sejuz
   Tahun kedua 2baris dihafaz jadi setahun 2 juz
   Tahun 3ketiga 3 baris, setahun dah 3juz, maknanya 3 tahun di rumah dah hafaz 6juz….
   InsyaAllah blm tamat SPM dah hafiz nanti lps SPM teruskanlah minat nak jadi doktor.

 • IBU IMAN Posted August 21, 2013 10:10 am

  anak saya berusia 5 tahun.tinggal di bandar country homes rawang.bagaimanakah cara saya ingin menghantarnya ke sekolah tahfiz sepenuh masa.adakah cawangan BCH menawarkan program sepenuh masa utk kanak2 dan berapakah yurannya sebulan.

  • admin Posted December 10, 2013 2:44 pm

   5 tahun di Malaysia ni belum sesuai, di China umur 3 thn dah masuk asrama…
   Di sini atas 10 thn baru ok sbb waktu tu baru pandai2 sikit berdikari.

 • norliana Posted September 26, 2013 12:30 am

  saya tinggal di rawang, berminat nak hantar anak perempuan saya berumur 7 tahun ke tahfiz sains huffaz nak tanya di bandar country homes ada ke

  • admin Posted December 10, 2013 2:41 pm

   Di Rawang yg terdekat di Bdr baru Sg Buloh, di Country Homes tak ada.

  • admin Posted April 16, 2014 3:19 am

   Salam Puan Norliana,
   Kami tiada cawangan yg beroperasi di BCH Rawang. Pernah ada ttp sudah dipindahkan. Yg terdekat hanya di Sg Buloh, itupun hanya tahfiz tidak ada integrasi sains

   Ustaz Lokman

 • Sham Posted September 29, 2013 7:49 am

  Saya berminat nak menghantar anak saya yg kini 5 tahun. Saya tinggal di shah alam. Cawangan darul hufaz di shah alam ada ke?

  • admin Posted December 10, 2013 2:40 pm

   Di Shah Alam belum ada….sob sob sob

  • admin Posted April 16, 2014 3:16 am

   Salam En. Sham,
   Saya sedih mendengar hasrat tuan yg sgt mulia. Kami tiada cawangan di Shah Alam.
   InsyaAllah pasti ada banyak madrasah2 tahfiz yg berhampiran. Mudah2an membantu tuan

   Ustaz Lokman

 • Abang Annuar Posted October 8, 2013 10:58 am

  Salam Ustaz,

  Saya berminat untuk menghantar anak saya utk persekolahan tahun 1 (2016). Seorang lagi anak saya ini belajar di sekolah kebangsaan tetapi utk adik, saya teringin supaya dapat menjadi seorang hafiz. Di mana lokasi sekolah yang terdekat di Bandar Baru Bangi? Saya tinggal di Seksyen 4, B. B. Bangi.

  • admin Posted December 10, 2013 2:40 pm

   Kami berhampiran dgn Seksyen 7 Bangi, sebelah Kajang Impian sblh Highway Tol Sg Ramal depan sikit dari Redwok berhadapan Arabian Hse.

  • admin Posted April 16, 2014 3:11 am

   Salam Abg Annuar
   Maaf krn lambat menjawab sbb terlepas pandang.
   Moga Allah Taala terima hasrat tuan yg sgt mulia ini.
   ADHyg terdekat ialah di Putra Kajang bersebelahan dgn Tol Sg Ramal. Hubungi admin 0133748000 utk sesi temuduga & kemasukan

   Ustaz Lokman

 • nor azariah Posted October 9, 2013 7:31 pm

  As salam,saya ingin menghantar anak lelaki saya berumur 12thn pada 2014, tetapi kami akan berpindah ke rembau,n9 pd hujung thn ini,adakah pusat tahfiz yg berdekatan,minta pandangan dr pihak tuan.Pendaftaran dan yuran bagaimana.

  • admin Posted December 10, 2013 2:38 pm

   Sila periksa Maahad Tahfiz As-Sofa, ia pilihan terbaik di Rembau

  • admin Posted April 16, 2014 3:08 am

   Salam Puan Nor Azariah
   Maaf krn lambat menjawab sbb terlepas pandang.
   Ya ada madrasah tahfiz di Rembau di bawah Yayasan As Sofa.

   Ustaz Lokman

 • wan Posted October 17, 2013 3:41 pm

  Assalamualaikum

  Saya ingin bertanya samada ADH memerlukan guru hafazan(perempuan). saya ada 2 anak perempuan yang baru graduate dari UKM, kedua-dua mempunyai sijil tahfiz 30 jzk (madrasah dari Kuantan)..

  • admin Posted December 10, 2013 2:37 pm

   MasyaAllah jemputlah ke ADHPK utk sesi temuduga. Sila sertakan sijil & resume. Memang kami memerlukan pertambahan guru tahfiz perempuan.

  • admin Posted April 16, 2014 3:06 am

   Salam En.Wan,
   Maaf krn lambat reply sbb saya terlepas pandang.
   Mengenai 2 anak perempuan encik, bolehlah datang ke HQ kami di Putra Kajang utk sesi temuduga. sila hubungi admin 0133748000 utk temuduga jika masih berminat.

   Ustaz Lokman

 • Norhafizah binti Samidun Posted November 2, 2013 9:40 am

  Assalamualaikum, saya mengenali pusat pengajian ini melalui rancangan TV al-Hijrah, hati saya terbuka luas untuk menempatkan anak saya di sini. Anak saya baru 3tahun, saya ingin mengetahui umur sebaiknya saya menghantar anak saya di Darul Huffaz. saya tinggal di Pasir Gudang, kemungkinan besar saya perlu menempatkan anak saya diasrama..

  • admin Posted December 10, 2013 2:36 pm

   Besarnya harapan puan, sabar dulu, sebagai ibu luangkan masa banyakkan ajaran Quran di rumah utk anakanda tersayang, nanti besar boleh hantar ke ADH.

  • admin Posted April 16, 2014 2:58 am

   Salam Puan Norhafizah,
   Terima kasih kerana menyaksikan kami di TV
   Maaf lambat jawab sbb saya terlepas pandang.
   Hajat puan sgtlah mulia & besar. Moga Allah Taala tunaikan hajat puan.
   Kami beroperasi utk program kanak2 kecil ini di Kajang & Putrajaya. Utk asrama paling kecil 7thn
   Cawangan kami di Skudai hanyalah utk part time.
   Sementara waktu anak masih kecil, saya harap puan dapat masukkan di mana2 madrasah tahfiz yg berdekatan rumah puan

   Ustaz Lokman

 • rohana yusof Posted November 7, 2013 2:47 pm

  assalamualaikum. saya amat berminat dengan program tahfiz dari pusat pengajian tuan.saya nak tanya cawangan di semenyih beroperasi atau tidak.saya bercadang nak hantar anak saya pada tahun 2015 genap umur anak saya 4tahun.harap ada maklumat dari pihak tuan.untuk makluman saya tinggal di bandar tasik kesuma beranang selangor.

  • admin Posted December 10, 2013 2:34 pm

   Setakat ini operasi di Beranang kami hentikan dahulu kerana penyelia di Beranang tidak dapat memberi komitmen yang sepatutnya. Alternatifnya ialah di Kajang

  • admin Posted April 16, 2014 2:53 am

   Salam Puan Rohana,
   Maafkan saya sbb lambat menjawab, terlepas pandang.
   Cawangan di Semenyih tiada lagi. kami ‘centralize’ kan di Putra Kajang (bertentangan dgn tol Sg Ramal)
   Sila hubungi admin 0133748000 utk sesi kemasukan & pertanyaan

   Ustaz Lokman

 • Maziah Posted November 11, 2013 8:07 pm

  As salam, saya berminat nak hantar anak lelaki saya bg Tahfiz & Sains di Putrajaya. Sekarang ni dia belajar di Sek Keb biasa Tahun 2. Boleh ke dia masuk pd tahun 3 atau 4?

  • admin Posted December 10, 2013 2:33 pm

   Boleh. Dapatkan surat berhenti dari sekolah terdahulu.

  • admin Posted April 16, 2014 2:50 am

   Salam Puan Maziah,
   Maaf lambat jawab sbb saya terlepas pandang.
   InsyaAllah masih tidak terlambat. Sila hubungi admin 0133748000 utk sesi kemasukan & pertanyaan.

   Ustaz Lokman

 • shah Posted November 22, 2013 2:10 pm

  salam. nak tanya, syarat kemasukan untk pengajian tahfiz dn sains rendah (darjah 1) 2014? mohon penjelasan. terima kasih.

  • admin Posted December 10, 2013 2:32 pm

   Syarat lulus temuduga ADH dan keutamaan bagi yang terawal.
   Temuduga lebih kepada permerhatian terhadap minat pelajar tersebut.

  • admin Posted April 16, 2014 2:48 am

   Salam En. Shah
   Maaf kerana lambat menjawab sbb saya terlepas pandang.
   Tiada syarat ketat, cuma 1st come 1st serve.
   Pengambilan terhad kepada 30 orang shj. Hubungi admin 0133748000 utk sesi kemasukan & pertanyaan verbal.
   Sila abaikan mesej ini jika encik sudah berurusan dgn kami.

   Ustaz Lokman

 • admin Posted December 10, 2013 2:42 pm

  Ya layak, disini latihan Iqra lebih mantap.

 • admin Posted December 10, 2013 2:43 pm

  Kalau anak 8 thn masuk asrama perlukan perbincangan lbh dalam dgn ibubapa. Perlu sebab2 yg kukuh & kerjasama.

 • sue Posted December 30, 2013 11:08 pm

  Assalamualaikum.. Sy ni tgh runsing dgn anak2 sy.. Yg sulong perempuan 10thn.. Sgt tak minat belajar.. Mungkin kesedaran & kefahaman tu takde. Susah nk fahamkan dia sbb anak2 sy ni mangsa keadaan perceraian jd kdg2 sy fikir dia keliru & selalu fikir sy tak sayangkan dia. Jd sy tak boleh marah @ cuba bertegas. Apa sy cuba ajar dia buat acuh tak acuh & dia pernah ckp apa yg sy ajar semua tak betul. Mcm2 cara sy buat tp tak menunjukkan hasil yg baik. Keputusan peperiksaan sgt membimbangkan sy. Dia lebih terdorong pd minat dlm bidang seni (bapa kandung seorang krew filem) dia suka menari & menyanyi yg mana pd sy mmg perlu dielakkan. Adakah tahfiz ini boleh membantu membentuk anak sy utk menjadi seorang yg lebih suka pd ilmu keagamaan & bantu sy bentuk peribadinya yg mana sy rasa dia lebih dengar & percaya apa org lain ajar berbanding dgn sy.. Mohon pendapat..

  • admin Posted April 16, 2014 1:35 am

   Salam Puan Sue,
   Sebuah cabaran yang sangat besar setelah penceraian iaitu dugaan anak2. Semoga Allah Taala tabahkan puan!
   Pengajian tahfiz bukanlah suatu pendidikan pemulihan akhlaq. Ia lebih mendorong dengan minat sendiri & kesediaan diri. Saya dapati anak2 yg dipaksa masuk tahfiz selalu menimbulkan masaalah. Mereka sengaja berbuat begitu supaya mendapat perhatian daripada ibubapa mereka. Memasukkan mereka ke madrasah tahfiz bukan jalan penyelesaian bagi pandangan saya & pengalaman saya.
   Walaubagaimanapun sekiranya puan berjaya menimbulkan minat di dalam hati mereka sehingga mereka sendiri yang ingin belajar tahfiz dgn kesediaan diri mereka maka puan seorang yang berjaya.
   Hidupkan taklim di rumah walaupun sekadar 15minit, kumpulkan anak2 pada masa yg sesuai setiap hari atau malam, perdengarkan mereka hadith2 nabi. Saya sarankan perdengarkan kitab Fadhail Amal karangan Maulana Zakariya (Rahmatullah Alaih). Di dalamnya ada Fadhilat Quran, ia juga mengesahkan tentang kelebihan menghafaz Al-Quran. Kitab ini sangat baik di amalkan. Cubalah. Jangah cepat menyerah kalah. Wallahua’lam

 • Puan Ani Posted January 2, 2014 2:52 pm

  Salam. Sy berminat utk hantar 2 org anak sy yg sulung 6thn perempuan. Ke 2 4 tahun lelaki tetapi saya agak tidak faham tentang modul dan kategori pelajar. Samaada sy boleh hantar anak awal dr skrng atau pembelajaran tahfiz boleh diambil secara tuisyen. Sy tinggal di wangsa maju.

  • admin Posted April 16, 2014 1:41 am

   Salam Puan Ani,
   Semoga Allah Taala tunaikan hasrat murni puan untuk anak2 puan. Amin
   Yang terdekat cawangan ADH adalah di Gombak. Cubalah puan hubungi cawangan Gombak, Encik Abdirahman 018-572-0067. Ziarahi tempat kami dan nilaikanlah sendiri, kalau rasa sesuai teruskanlah kalau tidak tangguhkan dulu. Mungkin faktor jauh, saya berharap ada madrasah2 tahfiz yg berhampiran yg boleh membantu puan dalam bidang tahfiz ini.

   Ustaz Lokman

 • Rose Fatiha Posted February 12, 2014 11:07 am

  Assalam.. Sebelom ni sy pernah menghantar ank ke sekolah tahfiz berasrama di kuantan.. Tp masalah pd kami utk mengulang tengok ank disamping banyak permasalahan lain disana cth kes buli dan kecurian.. Kami tinggal di dato.keramat.. Ada cawangan terdekat utk kami mendaftarkan? Dia berumur 7 tahun.. Boleh kami.mendaftarkan diasrama.. Dia da biasa berdikari.. Harqp sgt dpt mendaftarkan ank kami.. Da sebulan tidak bersekolah kini.. Kesian diq terlalu bersungguh hendak.ke sekolah..

  • admin Posted April 16, 2014 1:46 am

   Salam Puan Rose,
   Maaf lambat menjawab. Sekiranya sudah dapat penyelesaian Alhamdulillah. Jika belum, silalah ziarah di tempat kami di HQ Putra Kajang, call 0133748000 Admin.
   Kami menerima kanak2 berumur 7 thn utk asrama dgn sbb2 tertentu.

   Ustaz Lokman

 • salasiah Posted February 13, 2014 6:17 pm

  Salam..sy berhajat hendak hanta ank lelaki sy di ADH apabila dia berumur 7thn…skrg masih 5thn… mcm mana prosedur sbb sy tinggal di perak….ada asrama ke? Bole bg penjelasan … 0133480622

  • admin Posted April 16, 2014 1:54 am

   Salam Puan Salasiah,
   Besarnya harapan puan utk anak puan!
   Di ADH HQ ada asrama dan kami boleh menerima anak berumur 7thn atas sbb yg tertentu, cuma biasalah anak sebegini masih belum kuat berdikari, kena kerap di ziarahi. Baik dicuba terlebih dahulu. Tak berani saya nak kata sebab bergantung kpd kekuatan diri dan sokongan ibubapa.
   Abang ipar saya ketika berumur 7thn, bapanya letaknya di Bangladesh, Alhamdulillah tamat tahfiz dalam 9 bulan! walhal pada mulanya semua ahli keluarganya tak bersetuju.
   Jemputlah ke HQ kami di Kajang. Hubungi admin 0133748000

   Ustaz Lokman

 • Murni Mohamed Posted March 16, 2014 6:54 pm

  Assalamualaikum. saya berminat menghantar anak saya ke ADH.Sya tinggal di Pulai Perdana Johor.
  Anak saya lelaki berumur tahun.Sangat suka menghafal.terima kasih

  • admin Posted April 16, 2014 1:58 am

   Salam Puan Murni,
   Cawangan kami di Skudai hanya menerima separuh masa shj beerti perlu berulang setiap hari kerana kami tidak menyediakan asrama. Lain pula di Kajang, KL kami sediakan asrama dan anak berumur 7 thn pun kami terima. Bila masa terluang, datanglah ziarah ke tempat kami di Putra Kajang. Hubungi admin 0133748000 utk sebarang pertanyaan lanjut.

   Ustaz Lokman

 • Murni Mohamed Posted March 16, 2014 6:55 pm

  * Anak lelaki berumur 7 tahun

 • norfaizura Posted March 19, 2014 10:52 am

  Assalammualaikum…
  sbnrnya dr anak sy dlm kandungan lg sy dh berniat utk hantarnya ke sek tahfiz yg ada akademik..semuanya bermula apabila sy lalu di depan signboard Darul Huffaz Kajang dn setelah mndgar ceramah Ust Wan Noh (ayah imam muda Najdi) yg mghantar semua anknya ke tahfiz shingga kesemua anknya berjaya.ada yg jd arkitek,dn sbgnya…skrg usia ank sy 11 bln..hari ni sy trgerak hati nk google sek ren tahfiz dan keluar darul huffaz…alhamdulillah Allah bg sy petunjuk..sy jmpa darul huffaz Child Care yg terima anak2 kecil..sy rsa dh tiba masanya..Allah mudahkan sy sbb kebetulan sy keje di Putrajaya..ada caw di sini..Alhamdulillah..cuma yg sy agk risau ibu mertua n suami yg kurang setuju..mgkn sbb dia rasa ank sy terlalu kecil utk didedahkan dgn dunia hafazan ni..sy amat harap Allah akn mudahkan jalan sy n anak sy ke arah itu..

  • admin Posted April 16, 2014 2:10 am

   Salam Puan Norfaizura,
   ‘Subhanallah’ sahajalah ucapan yg mampu saya luahkan terhadap apa yg puan katakan.
   Saya doakan Allah Taala menghidupkan hati si suami & bondanya dgn cahaya hidayat. Kerestuan mrk akan sgt membantu cita2 puan. Menghafaz Al-Quran bukanlah calang2 amalan, ia sgt mulia, jika terpilih sebenarnya ia adalah pilihan Allah. Bertuahlah jika anak2 ini dari kecil sudah terdedah dgn kehidupan Al-Quran. Jemputlah suami & bonda bersama menziarahi DHCC. Tempat kami seadanya sederhana shj. Tetapi hati puan sgt besar di sisi Allah Taala. Keraplah mendamping kitab Fadhail Amal, bacalah ia bersama suami, mudah2an terbuka isi hati ke arah kebaikan yg terbaik!

   Ustaz Lokman

   Ustaz Lokman

 • Noorhasyimah Posted March 22, 2014 12:07 am

  Assalamualaikum….
  Saya menetap di Sentul. Mana tempat yang paling hampir dengan tempat tinggal saya? Saya ingin menghantar anak lelaki 6 tahun & anak perempuan 9 tahun pada tahun ini. Saya bercadang ingin menghantar anak saya pada tahun 2015. Bagaimana cara untuk berurusan?

  • admin Posted April 16, 2014 2:17 am

   Salam Puan Noorhasyimah,
   Cawangan yg terdekat ADH ialah sama ada di Bdr baru Sg Buloh atau Gombak.
   Di caw. Sg Buloh hanya pengajian tahfiz shj tanpa akademik manakala di Gombak ada akademik dan tahfiz. kedua2 tempat ini sederhana shj. Bagus juga kalau puan datang menziarah HQ kami di Putra Kajang, Di HQ kami sediakan asrama. Saya kurang pasti anak2 puan boleh masuk asrama atau tidak, byk faktor yg perlu dipertimbangkan. Walaubagaimanapun, bawalah anak2 supaya mereka juga dapat menilai sendiri. Kesediaan merekalah tunjang utama kesediaan mrk memasuki asrama.
   Sila hubungi admin 0133748000 utk sesi temuduga & pertanyaan.

   Ustaz Lokman

 • Linda Shafarina Posted April 7, 2014 4:42 pm

  Encik,

  Sy berminat utk mghantar anak prmpuan sy umur 7 tahun 2015 bagi tahfiz & sains di putrajaya.
  Sy tiada basic , pngalaman, pengetahuan dlm sekolah agama.

  Anak sy skrg di pre school CIC ( children islamic centre), ada bacaan al quran di tempatnya skrg, walau tidak sebagus mana tapi nampak boleh diasuh utk minat dan focus.

  Bolehkah sy dapatkan consultation/prbincgan utk lihat kesesuaian utk anak sy. Risau skiranya dia trkejut dan tidak brsedia. Sy brpendapat kemungkinan sy ada peluang utk tanamkan minatnya skrg hingga dec ( bermakna sy masih ada 8 bulan)

  Sy mohon utk appointment dgn pihak trtentu secepat mungkin..tq

  • admin Posted April 16, 2014 2:31 am

   Salam Puan Linda,
   Ya boleh, sila hubungi Teacher Aziera 0193646339 di Precint Diplomatik atau terus datang ke HQ kami di Putra Kajang, hubungi admin 0133748000.

   Ustaz Lokman

 • tini Posted May 8, 2014 3:26 pm

  aslkm saya berminat hendak menghantar anak saya tahfiz dan sains dan berasrama anak sy perempuan usia 11tahun apakah yang perlu sy lakukan untuk masukkan anak sy t.ksh

  Ustaz Lokman menjawab,
  Sila datang untuk temuduga. Sila hubungi pejabat, Puan Azizah 0133748000 utk layanan lebih mesra.
  Umur 11 tidak menjadi masaalah, lagi cepat lagi baik lagipun di tempat kami ada sediakan UPSR.

 • Tini Samadi Posted May 10, 2014 7:54 pm

  Salam…Anak lelaki saya berumur 14 thn dan bersekolah di sekolah menengah biasa. Saya bercadang untuk menghantar anak saya pusat tahfiz. Namun saya agak ragu kerana dia bakal menghadapi pmr tahun harapan. Mohon pendapat dan pandangan.

  Admin reply,
  Boleh hantar sekarang bahkan lebih baik, tapi pastikan madrasah tersebut ada sediakan Peperiksaan PT3.

  Ustaz Lokman

 • fie Posted June 20, 2014 11:25 am

  Assalammualaikum. Saya sangat berminat menghantar anak lelaki saya yang berusia 7 tahun pada 2016 ke ADH.Buat masa ini anak saya telah menguasai dengan baik semua teori n praktikal solat 5 waktu dan beberapa surah lazim sejak berusia 4 tahun. Ada pengangkutan disediakan di Nusajaya , Gelang Patah ke ADH Skudai pada awal pagi ? Saya difahamkan persekolahan di ADH bermula seawal 8.30 pagi. Tqvm.

  Ustaz Lokman menjawab,
  Maaf sebab kenderaan tidak disediakan.
  Sila hubungi Penyelia, Puan Fazilah 016 7710992
  atau
  Ustaz Abdullah 018 219 4664

 • rashidah Posted July 9, 2014 9:21 am

  Salam saya ingin bertanya..cawangan di ipoh di mana? Boleh saya dapatkn contact number?

  Admin says,
  Salam Puan Rashidah,sekarang ini di Ipoh tiada cawangan ADH.

 • Ummi Adam Posted August 19, 2014 2:08 am

  Assalamualaikum…saya berminat untuk menghantar anak saya di beranang untuk sesi pgi hingga petang….anak saya berusia 7 tahun…adakah masih ada di sana?

  • admin Posted September 9, 2014 6:15 pm

   Waalaikumussalam..

   Pn Ummi,

   Terima kasih kerana memilih Akademi Darul Huffaz..

   Cawangan ADH tiada di Beranang..untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi admin kami 013-3748000

   Terima kasih

 • hatta Posted August 31, 2014 11:32 am

  tahfiz ni kat mana…

  hatta
  0193161661

  Admin replied….
  Kajang, Selangor Boleh hubungi pejabat 0387404043 /0133748000

  • admin Posted September 8, 2014 6:49 pm

   Assalamualaikum..

   En Hatta,

   Akademi Darul Huffaz terletak di Putra Kajang..bersebelahan dengan Tol Sg Ramal, highway Kajangsilk dan berdekatan dengan Seksyen 7, Bandar Baru Bangi..

   Terima kasih kerana memilih Akademi Darul Huffaz.

   Untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi admin kami 013-3748000

 • Pn. Aida Posted September 8, 2014 10:24 am

  Assalam. Sy berhasrat mnghntr ank llki sy yg berumur 11thn thn depn 2015. Adakah permohonn di buka sekarang?

  • admin Posted September 8, 2014 6:43 pm

   Waalaikumussalam..

   Pn. Aida,

   Terima kasih kerana memilih Akademi Darul Huffaz..

   Pendaftaran telah dibuka sekarang..untuk keterangan lanjut, sila hubungi
   admin kami di 013-3748000..

   Terima kasih..

 • Norazlina Posted September 9, 2014 8:57 am

  Assalammualaikum.
  Saya berniat untuk menghantar anak saya belajar di tahfiz berhampiran dgn Rumah Keluarga KEMENTAH, Jalan Padang Tembak, Kuala Lumpur. Anak saya berumur 6 thn sekarang. Berminat utk Pakej SM-B. Mohon maklumbalas dari pihak tuan. Sekian.Terima kasih.

  • admin Posted September 9, 2014 5:30 pm

   Waalaikumussalam..

   Pn. Norazlina,

   Terima kasih kerana memilih Akademi Darul Huffaz..

   Untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi cawangan terdekat kami di Gombak 018-5720067 (Ustaz Abdirahman)

   Terima kasih

 • admin Posted September 9, 2014 6:01 pm

  Waalaikumussalam..

  En Adam,

  Terima kasih kerana memilih Akademi Darul Huffaz..

  Cawangan ADH di Johor hanya ada di Skudai, Johor.. Untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi Puan Fazilah Bt Mohd Latif HP: +6016-771 0992

  Terima kasih..

 • admin Posted September 9, 2014 6:26 pm

  Waalaikumussalam..

  Pn Hidayah,

  Terima kasih kerana memilih Akademi Darul Huffaz..Pendaftaran untuk sesi 2015 sudah dibuka..sila hubungi admin kami 013-3748000 untuk sebarang pertanyaan..

  Terima kasih

 • Hafiz Posted September 13, 2014 11:37 am

  Assalamualaikum, sy nak tanya, boleh ke sy hantar anak saudara sy utuk tinggal asrama pd tahun hadapan, maksudnya anak saunadara sy memasuki darjah2? apa condition yg perlu sy ikuti? anak saudara sy boleh dikatakan pandai tetapi dia cepat memberontak, suka menjawab. mohon pencerahan

  Admin replied…

  Waalaikumsalam,
  Maaf kerana lambat menjawab disebabkan masaalah teknikal website.
  Boleh mohon untuk asrama cuma kerana masih kecil, kami akan cadangkan supaya ibubapa mesti kerap menziarahi supaya tak hilang kasih sayang.

 • Pn Nora Posted September 15, 2014 9:53 am

  Assalammualaikum..sy nk tnya klaw ank sy brumur 11thn untk thn depn msih boleh daftar..sy nk area penang ada x?

  Admin replied….
  Boleh berdaftar tapi malangnya kami tiada cawangan di Penang

 • Pn Nora Posted September 15, 2014 9:55 am

  Sy nk pakej SM-A..tinggal di asrama..terima kasih

  Admin replied…..
  Boleh, sila hubungi pejabat kami
  03-87404043
  atau
  0133748000

 • Mohd Radzuan Posted September 28, 2014 3:57 am

  Assalamuailaikum…

  Saya berminat nak hntar anak saya yang berumur 4 tahun mengikuti Akademi Tahfiz Darul Huffaz
  kawasan kuantan adakah? bagaimana untuk berurusan

  Terima Kasih,

  M.Radzuan

  Admin replied….
  Maaf kerana kami tiada cawangan di Pahang.

 • Shahana Posted October 15, 2014 3:22 pm

  Assalamualaikum,

  Boleh dapatkan contact person untuk cawangan Kota Damansara Akademi Darul Huffaz?

  Admin replied….
  Waalaikumsalam
  Kami tiada cawangan di Kota Damansara (Berkebetulan nama sama tapi milik orang lain)

  Boleh cuba di Sg Buloh, sila hubungi encik Meor Rosli,
  http://www.darul-huffaz.com/Bdr-Baru-Sungai-Buloh.html

 • sarah Posted October 27, 2014 12:37 pm

  assalammualaikum.. ada tak utk tahun 2015, form 4, perempuan???

  admin replied….
  Ada. Di HQ Kajang

 • Pn.Zahira Posted November 7, 2014 12:05 am

  assalamualaikum….
  anak saya sedang belajar di tahun 2 sekolah harian biasa sekarang.
  bolehkah saya daftarkan di ADH untuk tahun 3 sesi 2015?
  untuk makluman pihak tuan, saya baru mendapat maklumat
  mengenai akademi ini. cawangan terdekat dengan tempat tinggal
  saya adalah kota damansara

  admin replied….
  waalaikumsalam,
  Maaf sangat-sangat kerana lambat menjawab disebabkan masaalah teknikal website.
  Masih sempat untuk mendaftar di Standard 3

  Malangnya faktor jarak agak jauh. Terdekat ialah di sg Buloh, cuma disitu sesi akademi masih baru di tahun 1-3.
  Datanglah ke HQ Kajang jalan-jalan.

  Yang benar,
  Ustaz Lokman Shazly Bin Dato Seri Zaharin

 • emimarinie mohd ali Posted November 16, 2014 4:15 am

  Assalamualaikum, saya amat berminat utk menghantar anak saya pada tahun 2016, waktu itu dia berumur 7 tahun, boleh saya tahu, sebelum dia nak memasuki alam persekolahan yg baru, ada ke sebarang bentuk exam yg selalu diguna pakai oleh kebanyakan tahfiz yg ada utk melayakkan diri dia belajar di tahfiz darul huffaz? Dan boleh saya tahu, exam yg di adakan dalam bentuk apa? Sebabnya anak saya sekarang bersekolah di tadika biasa.. Sekian terima kasih..

  Admin replied….

  Waalaikumsalam,
  Kemasukan ke darjah 1 senang sahaja cuma ‘1st come 1st serve’!. Kaedah Tahfiz akan diajar dari asas ketika darjah 1 nanti.
  exam dalam bentuk lisan dan penulisan.
  Untuk Akademik ialah penulisan, manakala untuk tahfiz ialah lisan.

  Yang benar
  Ustaz Lokman Sahzly bin Dato Seri Zaharin

 • Wan Sakinah Posted November 17, 2014 2:41 pm

  As Salam,

  Saya berminat untuk menghantar anak perempuan saya yang berumur 10 tahun. Mohon admin cadangkan Cawangan yang terdekat dengan rumah saya di Kuarters Jalan Duta? Serta siapa yang boleh saya hubungi. Terima kasih

  Admin replied…

  Waalaikum salam,
  Maaf sangat kerana lambat menjawab kerana masaalah teknikal.
  Cawangan terdekat dengan Jalan Duta ialah sama ada Cawangan Sg Buloh atau Gombak
  Namun kemudahan asrama perempuan hanyalah di Kajang HQ.
  Di Caw Sg Buloh hanya full-tahfiz dan akademik rendah 1-3
  sementara Gombak tiada kemudahan asrama.
  walaubagaimanapun boleh hubungi penyelia kami di cawangan-cawangan tersebut

  Yang benar,
  Ustaz Lokman Shazly Bin Dato Seri Zaharin

 • ajan Posted December 15, 2014 2:53 pm

  Assalamualaikum.
  Adik saya mendapat keputusan upsr hanya 1A1B3C.
  Bolehkah dia ditrima?
  Ada tak cwangan di kelantan?

  Admin replied

  Waalaikumsalam,
  Maaf kerana lambat menjawab.
  Syukur dapat keputusan sebegini, ada lagi yang jauh lebih lemah!
  Allah Taala suka orang yang bersungguh-sungguh untuk agamaNya, tak semestinya pandai untuk menyahut seruanNya menjadi Hafiz Al-Quran.
  Cubalah datang dan hadiri temuduga.
  Yang penting betul-betul nak belajar.

  Maaf kami tiada cawangan di Kelantan.
  Kalau fakta jarak yang jauh, cubalah sekolah-sekolah tahfiz sains yang berdekatan.

  Yang benar,
  Ustaz Lokman Shazly Dato Seri Zaharin

 • ummunawal Posted February 7, 2015 3:37 pm

  Assalam….saya ingin betanya ,bgmanakah cara utk memohon jawatan guru di Darul Huffaz.saya bkelulusan diploma perguruan teaching arabic second language.mohon pencerahan.tq

  Admin replied,
  Permohonan perguruan di ADH tersangat banyak. Namun tak rugi kalau mencuba. Manalah tau kalau ada rezeki, tak larinya.

  Hantarkan resume kepada
  lokmanshazly@gmail.com
  cc principal@darul-huffaz.com

 • shafflan johan Posted March 28, 2015 9:50 am

  As salam sheikh lokman..

  saya berminat nak hantar 2 org ank solehah saya belajar di akademi tuan.

  Yang kak long berumur 6thn dan kak ngah 4thn..

  Admin reply,
  Subhanallah eloklah tu… Sila hubungi admin office 0133748000 utk makluman lanjut.

 • Mai Posted April 23, 2015 3:39 pm

  Salam.
  Anak tunggal saya lelaki berusia 11 tahun dan bersekolah agama swasta di Perak. Saya berminat untuk menghantar dia belajar tahfiz di akademi tuan. Apa syarat2 dan bayaran yang dikenakan.

 • siti katijah Posted May 31, 2015 12:40 am

  Utk johor bAhru ade ke?

 • mama As Posted June 17, 2015 12:13 am

  As salam tuan,
  saya berminat nak hantar 2 orang anak perempuan saya ke sekolah tahfiz tuan.anak saya berumur 8tahun dan 6tahun 2015.sekarang saya tinggal di presint 5 putrajaya.soalan saya..
  1)bole saya tau macam mana ye perkhidmatan transit d presint 15 tu?untuk transit tu dari jam berapa sampai jam berapa ye transport nye?maaf saya kurang faham..
  2)untuk kemasukan tahun 2016 masih di buka ke?
  3)tempat adalah terhad untuk 30 orang yang terawal ke?

 • norbaie bt muhammad Posted June 17, 2015 1:21 pm

  Assalamualaikum..sy amt berminat utk mnghntar ank llaki sy yg berumur 7 thn pd thn 2016..skrg dia telah mghafaz 19 surah dr juz amma..sy tggl di perak dan berharap sgt ank sy diterima utk tggl di asrama Adh..

 • kuza Posted June 23, 2015 9:23 pm

  2012 at 5:39 pm
  As Salam, saya berniat dan berminat untuk menghantar anak lelaki pertama saya yg berumur 5thn pd 2015. Utk makluman Ustaz kami tinggal di gombak batu 4. Sgt berbesar hati sekiranya ustaz dapat memaklum balas pada saya tentang cawangan ADH yg terdekat dgn kediaman kami dan maklumat lanjut yuran bulanan & tahunan.

 • kuza Posted June 23, 2015 9:29 pm

  2012 at 5:39 pm
  As Salam, saya berniat dan berminat untuk menghantar anak lelaki pertama saya yg berumur 5thn pd 2015. Utk makluman Ustaz kami tinggal di gombak batu 4. Sy Sgt berbesar hati sekiranya ustaz dapat memaklum balas pada saya tentang cawangan ADH yg terdekat dgn kediaman kami dan maklumat lanjut yuran bulanan & tahunan.

  • NurAtiqah Posted September 8, 2015 5:39 pm

   Cawangan terdekat ialah Sungai Buloh dan Gombak
   Namun kemudahan asrama perempuan hanyalah di Kajang HQ.
   Di Caw Sg Buloh hanya full-tahfiz dan akademik rendah 1-3
   sementara Gombak tiada kemudahan asrama.

   walaubagaimanapun boleh hubungi 0133748000 untuk maklumat selanjutnya.

   Terima kasih.

 • mohd haris Posted June 30, 2015 3:31 pm

  Salam ustaz.. sy berminat utk hantar 2 anak lelaki saya umur 9 dan 7 tahun yg kini bersekolah rendah kebangsaan..mcm mana utk masuk darul huffaz dua2 sekali gus ..kwne tunggu akhir tahun ker.. bayaran mcm mana

  • NurAtiqah Posted September 8, 2015 5:34 pm

   Admin reply ;

   Assalammualaikum.
   My sincerest apologies for the delayed response. Please feel free to contact 0133748000 if you need any further information.

   Thank you.

 • eitaarif84@gmail.com Posted July 11, 2015 7:09 am

  Assalamualaikum….ada cawangan di temerloh pahang?

 • kamarulzaman said Posted August 2, 2015 7:32 am

  As salam Sheikh,

  Anak sy berusia 9 tahun. Sy bercadang untuk menghantar anak sy belajar di Darul Huffaz. Adakah disediakan asrama? Untuk pengetahuan Tuan sy menetap di Kelantan.

  • NurAtiqah Posted September 7, 2015 4:19 pm

   Admin reply,
   Waalaikum salam,

   Maaf atas kelewatan membalas emel ini.
   Kami amat mengalu-alukan kehadiran anak tuan. Kami ada sediakan kemudahan asrama di Kajang HQ.
   Sila hubungi admin office 0133748000 utk makluman lanjut.

   Terima kasih.

 • eisya Posted August 20, 2015 8:26 pm

  Assalammualaikum.. Saya ingin menghantar anak soleh saya yang berumur 7 tahun untuk mendalami ilmu allah dari awal di maahad tahfiz.. Ada kekosongan lagi ke untuk anak saya.. Kalau boleh nak duduk asrama untuk dia lebih fokus.. Teruma kadih..

  • NurAtiqah Posted September 7, 2015 3:29 pm

   Admin reply,
   Subhanallah eloklah tu… Sila hubungi admin office 0133748000 utk makluman lanjut.

   Terima kasih.

 • rafikhakim Posted September 5, 2015 7:51 pm

  Salam tuan sya brminat sngat nk antar 2 anak lelaki sya blajar di akademi tuan pada tahun depan..anak sya berumur 11 dn 12 thun…dah lama sya mencari tahfis yg ada pelajaran akademik skli..tpi bagaimna ye cara untuk sya memohon…dan ada x yg berdekatan di taiping perak

  Admin reply,
  Waalaikum salam,

  Kami amat mengalu-alukan kehadiran anak-anak tuan. namun,kami tiada cawangan di sana.
  Puan/ tuan boleh melayari http://www.darul-huffaz.com/ untuk maklumat lanjut, atau Sila hubungi admin office 0133748000 utk makluman lanjut.

  Terima kasih.

  • NurAtiqah Posted September 7, 2015 3:30 pm

   Admin reply,
   Waalaikum salam,

   Kami amat mengalu-alukan kehadiran anak-anak tuan. namun,kami tiada cawangan di sana.
   Puan/ tuan boleh melayari http://www.darul-huffaz.com/ untuk maklumat lanjut, atau Sila hubungi admin office 0133748000 utk makluman lanjut.

   Terima kasih.

 • puan lizas Posted September 6, 2015 4:38 pm

  Assalamualaikum, saya ada anak lelaki yg berumur 14 tahun. Adakah sudah terlambat untuk saya hntar dia ke adh ni… saya memang dari dulu mengimpikan anak lelaki saya ini mnjadi ahli tahfiz… tapi salah saya kerana lalai n disibukkan dengan hal kerja n tidak menghntar dia masa dia umur masih kecil dulu… atau ada cdgn alternatif lain.?

  • NurAtiqah Posted September 7, 2015 3:30 pm

   Admin reply
   Waalaikumussalam.

   Sudah tentu masih belum terlewat untuk belajar di Akademi Darul Huffaz.
   InshaAllah , niat murni tuan untuk menhantar anak tuan/puan akan dipermudahkan oleh Allah S.W.T.
   Sila hubungi admin office 0133748000 utk makluman lanjut.

   Terima kasih.

 • shima Posted October 13, 2015 10:18 am

  Salam, adakah pelajar di ADH akan menduduki peperiksaan (UPSR, PMR, dan SPM) sama seperti pelajar sekolah biasa?

  • NurAtiqah Posted October 13, 2015 3:15 pm

   Waalaikumussalam.

   Terima kasih atas pertanyaan.

   Ya, pelajar-pelajar Akademi Darul Huffaz (ADH) yang mengambil akademik, menduduki peperiksaan UPSR, PT3 dan SPM seperti sekolah lain. Silibus akademik adalah selaras dengan akademik KPM.

   Terima kasih.

 • Hairulyati Hj Awang Posted October 31, 2015 7:17 am

  Assalamualaikum, jika anak perempuan sy yg sudah menghafaz (juz7), ingin memasuki ke madrasah Tuan perlukah berlaku ulangan hafazan ? Adakah permohonan secara walk in interview atau harus menunggu pada sessi permohonan kemasukan pelakar baru?..jika begitu..bila kah jadual sessi permohonan pelajar baru dibuka

  • NurAtiqah Posted November 2, 2015 3:30 pm

   Waalaikumussalam.

   Terima kasih atas pertanyaan. Untuk pengetahuan, permohonan kemasukan telah dibuka. Ibubapa boleh bawa anak dan terus datang ke HQ Putra Kajang, bagi urusan kemasukan 2016/2017. Di samping itu, untuk sebarang pertanyaan, puan boleh menghubungi admin HQ Putra Kajang, di talian 03-87404043.

   Semoga Allah s.w.t memudahkan urusan.

   Yang benar,
   (Admin ADH Putra Kajang)

 • Farah hanim Posted November 6, 2015 6:15 pm

  Assalamualaikum
  Bolehkah kiranya saya bercadang utk menghantar anak lelaki saya yg berumur 12 tahun pd 2016 ke ADH. Sekiranya boleh, bagaimanakah plan pengajian tahfiz yg sesuai utknya di ADH?
  Adakah ADH di dlm daerah kuantan pahang?

  • NurAtiqah Posted November 9, 2015 4:47 pm

   Waalaikumussalam.

   Alhamdulillah. Kami amat mengalu-alukan kehadiran anak puan untuk menyambung pengajian di Akademi Darul Huffaz. Namun, ADH masih belum ada cawangan di Kuantan, Pahang . Sehubungan dengan itu, di HQ Putra Kajang , kami ada menyediakan kemudahan asrama.
   Puan boleh menghubungi admin office, di talian 0133748000 utk makluman lanjut . InshaAllah , niat murni tuan untuk menhantar anak tuan/puan akan dipermudahkan oleh Allah S.W.T.

   Terima kasih.

 • lisa Posted November 20, 2015 4:07 pm

  sekiranya anak saya berusia 9 tahun ingin saya hantar dan tinggal di asrama yang disediakan adakah boleh

  • NurAtiqah Posted November 20, 2015 5:00 pm

   Assalammulaikum.

   Terima kasih atas pertanyaan. Seperti yang dimaklumkan, terdapat asrama yang disediakan oleh pihak sekolah di HQ Putra Kajang. Sehubungan dengan itu, kepada para pelajar yang tinggal jauh dinasihatkan tinggal di asrama bagi memudahkan proses pengajaran dan pembelajaran. Boleh saya tahu anak puan/tuan lelaki atau perempuan ? Usia 9 tahun agak muda untuk tinggal di asrama, namun ianya tidak menjadi masalah jika anak puan/tuan mampu menyesuaikan diri di sini. InshaAllah.
   Ibubapa boleh bawa anak dan terus datang ke HQ Putra Kajang untuk melihat persekitaran sekolah dan asrama. Tambahan,untuk sebarang pertanyaan berkenaan kemasukan, puan/tuan boleh menghubungi admin HQ Putra Kajang, di talian 03-87404043.

   Semoga Allah s.w.t memudahkan urusan.

   Yang benar,
   (Admin ADH Putra Kajang)

 • sarina bt salleh Posted December 20, 2015 2:43 pm

  Assalamualaikum maaf sya nak hantar Ank perempuan sya Yg berumur 9tahun Dan 8tahun di Pahang adalah sekolah tahfiz di Pahang….no 0199655808

  • NurAtiqah Posted December 31, 2015 8:29 am

   Waalaikumussalam.

   Terima kasih atas pertanyaan. Untuk pengetahuan, ADH tiada cawangan di Pahang. Cawangan kami yang ada menyediakan asrama adalah di HQ Putra Kajang.
   Permohonan kemasukan 2016 telah dibuka. Ibubapa boleh bawa anak dan terus datang ke HQ Putra Kajang, bagi urusan kemasukan 2016/2017. Di samping itu, untuk sebarang pertanyaan, puan boleh menghubungi admin HQ Putra Kajang, di talian 03-87404043.

   Yang benar,
   (Admin ADH Putra Kajang)

 • Kamsani Adam Posted September 25, 2016 10:43 am

  Assalamualaikum. Saya berminat untuk hantar anak saya ke ADH. Dulu pernah ujud caw di kawasan saya di Prima Saujana Kajang. Tapi kini tiada lagi. Adakah telah berpindah ke Putra Kajang. Saya tinggal di Desa Sri Jenaris Kajang. Minta pencerahan ADH yang terdekat dimana??..Anak saya kini baru lepas UPSR tahun 6.

  • Nur Atiqah Aziz Posted September 28, 2016 5:21 pm

   Waalaikumussalam.
   Maaf atas kelewatan membalas pertanyaan Tuan/Puan.
   Akademi Darul Huffaz yang terdekat dengan tempat tinggal tuan/puan adalah di HQ Putra Kajang.
   Buat pengetahuan pihak tuan/puan, cawangan HQ kami yang ada menyediakan penempatan asrama.
   Ibubapa boleh bawa anak dan terus datang ke HQ Putra Kajang, bagi urusan kemasukan. Di samping itu, untuk sebarang pertanyaan, puan boleh menghubungi admin HQ Putra Kajang, di talian 03-87404043.

   Terima Kasih.

   Yang benar,
   (Admin ADH Putra Kajang)

 • ida Posted February 26, 2017 7:44 am

  Assalamualaikum..puan,tmpang tnye..berapa yuran utk blajar di ADH?anak saya dua org..sorg 10thn dan 11thn(perempuan)dan saya tinggal di nilai..rasenya paling dekat di kajang

 • Murny Posted April 24, 2017 7:53 am

  Asaalamualaikum..

  Bolehkah saya hantar anak saya ke Darul huffaz untuk fokus kepada hafazan?

  Anak saya berumur 10 tahun.

 • Idah murni bt baharuddin Posted July 14, 2017 8:26 pm

  Saya ada anak angkat berumur 10..masalah pelajaran amat merosot..tidak berminat nak belajar..minat hanya main…saya ambil umur 6 tahun..perempuan..boleh tak saya ank saya ketempat ini..anak saya perempuan..

 • Najiha Posted October 7, 2017 11:48 pm

  Assalamualaikum. Ada cawangan di Alor Setar, Kedah tak?

 • Tieha Posted January 5, 2018 10:18 pm

  Assalamualaikum..sy nk bertanya talfiz huffaz ada x area kelantan..sy ada ank lelaki umur 10 thn dkt sek akademik periksa meme teruk b,c,d,e sy fikir nk hantar talfiz

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Phone: +603.8740.4043
Taman Putra Kajang, 43000 Kajang, Malaysia
ADH Head Quarters. No.5-G, Jalan Putra 4
Style switcher RESET
Body styles
Color settings
Link color
Menu color
User color
Background pattern
Background image